• 3V) Kwestie van vorm en stijl, 4

  blue-by-eric-and-co

  "Blue 032" Foto copyright Eric Itschert and Co.

  "Tegenwoordig vind ik dat numerieke middelen alle mogenlijkheden bieden om creatief te werken..."

 • 4V) Kwestie van vorm en stijl, 3

   

  Soms speelde ik ook bij recentere werken met vorm en stijl, maar dan wel vόόr de modetrends in de hedendaagse kunst. Hieronder geef ik een voorbeeld waarbij ik eerst een eenvoudige, zo neutraal mogenlijk tekening maakte van een naakte jonge vrouw op het strand, met kleurpotloden en aquarel. Nadien heb ik er een tweede exemplaar van gemaakt met acrylverf, in fauvistische stijl.

   kite-by-sea-bldu

  © Eric ITSCHERT

  bl-cerf-volant 042

  Foto © Eric ITSCHERT

 • 5V) Kwestie van vorm en stijl, 2

   

  Ook de abstracte kunst heb ik vroeger op alle manieren beoefend, en dat in allerlei technieken. Tegenwoordig vind ik dat numerieke middelen alle mogenlijkheden bieden om creatief te werken, maar ik herhaal: ik vind deze kunststijl te decoratief en van minder belang. Ik geef hieronder nog enkele voorbeelden van abstract werk, na hetgeen jullie gezien hebben op het einde van post nr 1S.

  abstraits-et-dessins 006b

  abstraits-et-dessins 001

  abstraits-et-dessins 003b

  abstrait-jaune-008-bl.

  © Eric ITSCHERT

 • 6V) Kwestie van vorm en stijl, 1

  De publiciteitsspecialist Oliviero Toscani heeft vroeger een reclamecampagne vezorgd voor Benetton waarbij hij elke vorm van racisme aanklaagde. Of men van Toscani's werkwijze houdt of niet, zijn campagnes zijn vaak raak en treffend. Hij had het beeld van de Paus en van de koniging van England, om er maar enkele te noemen, omgetoverd zodat ze van huidskleur veranderden. De gelaatstrekken waren nochtans precies dezelfde gebleven.

  Ik heb iets gelijkaardigs gedaan, maar wel eerder dan Toscani. Ik had een icoon van St. Michiels geschilderd (bij de iconenschilders spreekt men van «geschreven» i.p.v. «geschilderd») waarbij St. Michiels een typische Europese huidskleur had. Nu kreeg ik een bestelling voor kopten uit Erithrea, in België  gefinanceerd: ik moest een St.Michiels schilderen voor de dorpskerk, die aan St. Michiels gewijd was. St. Michiels moest dezelfde maat en gelaatstrekken behouden ; mijn bestelling kwam juist omwille van die eerste icoon. Ik volgde dus de bepalingen van de bestelling, maar vond het beter de huidskleur van St. Michiels aan te passen, en de stijlvorm van de Ethiopische kerk te volgen. Ook de taal en de lettervorm van de inscripties werden aangepast. Gelukkig werd mijn icoon ook met die veranderingen aanvaard, de parochianen waren enthousiast. De situatie was zodanig dat, na een van de vele burgeroorlogen, de christenen, die in de minderheid waren,  alles hadden moeten herbouwen en dat ze niemand meer hadden om iconen te schilderen. Ze waren afgezonderd van Ethiopië.

  bl-st-michel-eu-01

  bl-st-michel-co-01

  bl-st-michel-eu-02

  bl-st-michel-co-02

  Alle foto's behalve de twee onderste © Eric ITSCHERTbl-erytrhee-01-02