• SCHILDERIJEN: ZWEMBADEN

  bl swimming pool N7

  .

  Schilderijen: zwembaden

  .

 • 4S) Johannes de evangelist

  Sint Johannes

  Johannes de evangelist : detail : olieverf op tempera op gesso op hout. © Eric ITSCHERT

   

  Johannes de evangelist: zijn feestdag is in het Westen op 27 december. Hij is de patroonheilige van de schilders.

  Johannes is een Latijnse jongensnaam. Het betekent "God is verzoenend". De naam Johannes wordt voornamelijk gebruikt in Nederland, Duitsland en in Scandinavië. Johan wordt voornamelijk gebruikt in Vlaanderen, Duitsland, Scandinavië en in Tsjechië.

 • 5S) De mandala in het Westen

  symboles-blog 013

  .
  "De wereld is opgebouwd uit vier elementen:
  de Aarde
  de Lucht
  het Water
  het Vuur"
  Empedocles (400 voor Christus)
  .
  .


  bl-air3
  bl-eau2

  bl-feu
  bl-terre-or
  Tekening en foto's: © Eric ITSCHERT 
  .

  Sinds de antieke tijden vindt de mens vier elementen in de natuur terug. In Oud-Egypte verenigt de sfinx deze vier elementen. In zekere zin is de sfinx een verborgen mandala.

  .

  bl-sphinge

  Aïnigma, olie op doek, 100cm x 140cm, detail : vrouwelijke sfinx. © Eric ITSCHERT 

  Ook de vrouwelijke sfinx is een verborgen mandala: haar vleugels symboliseren de lucht; het menselijk gelaat het water; de horens op hun beurt de aarde en de poten en de leeuwenstaart het vuur.

 • 6S) Mandala

  extrait-journal 007
   

  Stempel in hout en stempelafdruk. Foto © Eric Itschert.

  'Mandala' is Sanskriet voor cirkel, en ook, algemener: sfeer of omgeving. In de praktijk is de tekening van een mandala vaak erg complex. In de getekende mandala is de circel meestal omvat in een vierkant.  Symbolisch duidt de mandala een samenvattend beeld van de wereld en van het heelal aan. Een Mandala geeft als het ware een schema van de oneindige kosmos weer. Hij is symbool voor de manifestatie van een onzichtbare en oneindige absolute (een god, Bouddha, ...) door middel van de zichtbare, veranderlijke en eindigende wereld. Die zichtbare wereld vloeit af van het centrum, het absolute. In de oorspronkelijke vorm van de Mandala, zoals toegepast in het Hindoeïsme en Boeddhisme, bestaat de Mandala uit magische diagrammen waarbinnen afbeeldingen van goden en symbolen voorkomen. Deze Mandala's kunnen als hulpmiddel dienen om te mediteren. Hierdoor wordt inzicht in bepaalde wijsheden verkregen. Zo draagt de Mandala bij tot de inwijding van de monnik.


  De Mandala komt niet alleen voor als afbeelding, maar wordt ook als basis voor sommige gebouwen gebruikt, bijv. voor de grondvorm van een Tibetaans klooster. Op deze wijze wordt de geest via de afbeeldingen verbonden met kosmische inzichten en het lichaam door het binnengaan van de gebouwen. Elke vorm van de Mandala biedt via de symbolen zijn eigen inzicht aan en draagt zijn eigen energie uit.

   bl-mandala-couleur

  De tantrische mandala is meestal een georiënteerd vierkant met vier poorten, waar binnenin circels en lotussen voorkomen. Dit mandala is bewoond door beelden die het goddelijke symboliseren. De buitenste poorten zijn voorzien van bewakers, een beetje zoals de leeuwen die onze poorten bewaken, of de engelen die de poorten van het hemelse Jerusalem bewaken.

   3333 003

  Het hemelse Jerusalem. Tekening © Eric Itschert.

   

  En het centrum symboliseert dan de staat van de Bouddha-chakravarti. In het verre oosten kan de mandala in lotusvorm geschilderd worden, waarin beelden van de Bouddha geplaatst worden.

   bouddhablog

  Standbeeld van Bouddha. Tentoonstelling "Timeless Values - Treasures of Himalayan Art", 2008, European Commission, Brussel (Foto © Eric Itschert.).

   

   

  C.G. Jung (1875-1961) merkt op dat de mandalas de psyche structureren, door de weg te tonen naar zijn innerlijke geheel, naar zijn totaliteit.

   

  De mandala bestaat ook in de westerse christelijke traditie, in de vorm van het labyrint of de Christusfiguur in de mandorla, bepaald door een rechthoek. De symbolen van de vier evangelisten bezetten elk een hoek van het vierkant.

   expo_et_strasbourg 010

  Labyrint op de vloer van de Romaanse kerk « Sainte-Foy » in Sélestat (Vosges). Men moet het centrum bereiken, een octogoon symbool van Christus. (Foto © Eric Itschert)

   expo_et_strasbourg 005

   

  Romaanse kerk « Sainte-Foy » in Sélestat (Vosges).

  expo_et_strasbourg 006
   

   

  Twee leeuwen bewaken het hoofdportaal van de romaanse kerk « Sainte-Foy » in Sélestat (Vosges). (Foto © Eric Itschert)

   

 • 1E) Serie zwembaden

  expo_et_strasbourg 001

  Olieverf op doek, 70cm x 70cm, © Eric ITSCHERT