• 6J) Foto's: landschappen

  b-espagne-174
  b-espagne-176
  b-espagne-290
  b-knokke120
  bl_zwin_holland006Spanje, België (het Zwin) en Nederland (Cadzand). © Eric ITSCHERT.

 • 7J) Enkele oudere en nieuwere foto's van het Zwin.

  bl_zwin_holland004
   © Eric ITSCHERT

   

  «Naast schilderen hou ik ook van fotograferen. Wat hier volgt zijn enkele oudere en nieuwere foto’s van het Zwin en omgeving (Noordzee) zoals Knokke en Cadzand. De oude foto’s zijn niet door mij genomen, nl. deze waar ikzelf op sta; die zijn door een vriend gemaakt die anoniem wil blijven.

   
  De foto’s illustreren mijn vorige tekst in
  nr 58, maar zijn ook een aanleiding tot het voorstellen van een ander facet van mijn werk.

   
  Eric.» 

   bl_zwin_holland002

   © Eric ITSCHERT

   

   IMG_0007

   

   bl_zwin_holland003

   

   IMG_0008

    

  bl_zwin_holland008

  IMG_0024

   bl_zwin_holland001

 • 4K) Meer over het detail van 'Daidalos' (2)

   Lees eerst 5K) Meer over het detail van 'Daidalos' (1)


  icare24eric 022
  mirror 002

   

  « Hier had ik echter een bijzondere reden om het te doen. Om een personage te spelen of te schilderen kan het interessant zijn om je met het personage eventjes te vereenzelvigen. Net als Daidalos ben ik ook architect. Andere versies van de legende van Daidalos en Ikaros zeggen dat zij het labyrint ontvlucht zijn door de zee, en niet door de lucht. Daidalos zou een modernere manier uitgevonden hebben om met zeilen te varen, zodat de boten van de koning Minos hem niet konden achterhalen. Vliegen of zeilen, het gaat er altijd om om met de wind te spelen, en ik hou dolgraag van zeilen. Ik ben het beginnen te leren op een Mirror, een zeilbootje dat je zelf kon bouwen met een kit en goede plannen : die zeilboten waren helemaal in hout gemaakt en waren gekenmerkt door rode zeilen. Natuurlijk moest je die boten wel goed onderhouden : je moest die regelmatig herschilderen. Wat een prachtige dagen heb ik beleefd met zeilen en zwemmen : wij vertrokken van het strand naast het natuurreservaat van het Zwin, en ‘s avonds gingen we zwemmen ! Later heb ik natuurlijk op andere zeilboten gevaren, maar mijn eerste houten Mirror vergeet ik nooit… 

  Eric. »

  icare24eric 020

   icare24eric 003

   icare24eric 034


  Nog meer foto's: nr 7J

 • 5K) Meer over het detail van 'Daidalos' (1)

   

  « Ik heb een mail ontvangen waarbij een kameraad mij vroeg wie voor dit schilderij geposeerd heeft. Normaal antwoord ik daar niet op, om de privacy van mijn modellen te respecteren . Daarbij zijn vele personnages van mijn schilderijen gewoon verzonnen; zij bestaan niet in het echt. Maar dat weet hij allemaal, hij kent mij al lang en gokte erop dat ik hier wel een uitzondering zou maken.  

  Zoals op veel van mijn schilderijen heb ik mezelf genomen als model : het is het makkelijkst : een spiegel, oude foto’s of een fotoapparaat en alles is klaar. Ik hoef niet te telefoneren en niet te wachten op een afspraak vooraleer te kunnen werken. Ik moet geen contracten te tekenen om te weten wat ik wel en niet mag doen met de beelden. Daarbij zijn vele schilders narcistisch, of niet ? "

   

   icare24eric 046

   

   

   bl-dédale 1

   © Eric ITSCHERT

 • 1D) 'Daidalos', olieverf op lijndoek.

  daidalos_0009
  © Eric ITSCHERT

  'Daidalos', olieverf op lijndoek, 100cm X 70cm.